Ελληνικό καλοκαίρι

Κάμπινγκ, οι οικονομικότερες διακοπές!

Κάμπινγκ

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι ταυτισμένο με τις διακοπές! Διασκέδαση, χαλάρωση, βουτιές, φαγητό, μπυρίτσα και μύρισε Ελλάδα.

Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά από το σοκ του καλοκαιριού 2015, η διακοπές είναι για τους περισσότερους από εμάς, ένα όνειρο μακρινό.

Μια πολύ καλή λύση για τον οικονομικό γόρδιο δεσμό των διακοπών, δεν είναι άλλη από την κατασκήνωση. Διακοπές με τους αγαπημένους σας, απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα, δίπλα σε καταπληκτικές παραλίες, με απίστευτη αίσθηση ελευθερίας και επαφής με τη φύση. Και βέβαια, σε τιμές που τις περισσότερες φορές δεν φτάνουν ούτε στο μισό των αντίστοιχων δωματίων στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τα τουριστικά καταλύματα.

Άλλωστε χιλιάδες είναι εκείνοι που κάθε καλοκαίρι «οργώνουν» την Ελλάδα με τη σκηνή τους, γνωρίζοντας μια άλλη όψη της, πιο αυθεντική, πιο αληθινή, πιο κοντά στη φύση. Και τα κίνητρά τους δεν είναι βέβαια μονάχα οικονομικά: όποιος έχει κάνει κάμπινγκ, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξανακάνει. Είναι η αίσθηση ελευθερίας που λέγαμε, και φυσικά η ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους παρόμοιας φιλοσοφίας, να κοιμάσαι και να ακούς λίγο πιο πέρα το κύμα να σκάει στην ακτή.

Και κάτι ακόμη: μη νομίζετε πως με το «κάμπινγκ» δεν θα έχετε τις ανέσεις σας ή πως θα στερηθείτε βασικά πράγματα. Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα περίπου 270 οργανωμένα κάμπινγκ σε όλη την επικράτεια, από την Κέρκυρα και την Ελαφόνησο, μέχρι το Λασίθι και την Αλεξανδρούπολη, που φροντίζουν να προσφέρουν στους επισκέπτες τους ό,τι χρειάζονται. Ενοικίαση σκηνής -εφόσον δεν έχετε τη δική σας- ντουζιέρες με ζεστό νερό, καταστήματα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, εστιατόρια, μπαρ, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, γήπεδα για αθλοπαιδιές, έως και σύνδεση σε WiFi δίκτυο. Κάποια μάλιστα διαθέτουν μέχρι και πισίνες, αν και συνήθως η πιο κοντινή παραλία δεν απέχει παρά μόλις λίγα μέτρα από τον χώρο του κάμπινγκ. Αν βέβαια επιλέξετε το ελεύθερο κάμπινγκ, την κατασκήνωση δηλαδή μακριά από οργανωμένα κάμπινγκ, σε περιοχές πιο απΤσαγκάρηομακρυσμένες, και σε σημείο που εσείς θα επιλέξετε, εκεί πια θα πρέπει να έχετε φροντίσει εσείς για την καλύτερη προετοιμασία σας ώστε να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Αν λοιπόν προβληματίζεστε σχετικά με τις φετινές σας διακοπές, αν βλέπετε πως οι οικονομικές σας δυνατότητες δεν σας επιτρέπουν να περάσετε κάποιες μέρες σε ξενοδοχείο, εμπιστευτείτε τη λύση του κάμπινγκ και να είστε σίγουροι πως δεν θα το μετανιώσετε. Άλλωστε, το είπαμε, όποιος κάνει κάμπινγκ θα κάνει ξανά και ξανά και ξανά...

Το κάμπινγκ είναι μια ολόκληρη περιπέτεια: ευχάριστη, πρωτόγνωρη, γεμάτη ανεπανάληπτες εμπειρίες και εικόνες που σίγουρα θα σας συνοδεύουν για πολύ καιρό. Για να απολαύσετε λοιπόν κάθε στιγμή του, για να αποφύγετε κακοτοπιές και δυσάρεστες καταστάσεις και να ξέρετε ακριβώς τι θα συναντήσετε, θα πρέπει να κάνετε μια καλή έρευνα και να οργανωθείτε όσο το δυνατόν καλύτερα, ακολουθώντας χρήσιμες συμβουλές για κατασκηνωτές.. Οι Αμερικάνοι το κάνουν χρόνια και είναι πολύ οργανωμένοι. Δείτε εδώ ένα site με χρήσιμες πληροφορίες για camping στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι πρέπει όμως να γνωρίζετε αν δεν έχετε ξανακάνει κάμπινγκ.

 

 

Αν πηγαίνετε για πρώτη φορά σε κάμπινγκ, θα πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα και να προμηθευτείτε όλα εκείνα που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας. Καθώς η ουσία του κάμπινγκ είναι -εκτός των άλλων- και οι «οικονομικές διακοπές», δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια ολόκληρη περιουσία για να οργανωθείτε, αρκεί να δείτε ακριβώς τι σας χρειάζεται και να κάνετε μια έστω στοιχειώδη έρευνα αγοράς.

1. Το πρώτο πράγμα που θα πάρετε μαζί σας είναι φυσικά η σκηνή. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σκηνές 2, 4 έως και 8 ατόμων, ακόμη και δύο «δωματίων» για ακόμα μεγαλύτερη άνεση. Αν είστε δύο άτομα, θα σας συμβουλεύαμε να πάρετε μια σκηνή 3 ή 4 ατόμων, προκειμένου να έχετε άνεση χώρου. Άλλωστε, στη σκηνή δεν θα βρίσκεστε μονάχα εσείς αλλά και- τα πράγματά σας, που σίγουρα δεν θα θέλετε να τα αφήσετε έξω. Ιδανικές είναι οι σκηνές με ύψος περίπου στο 1,80, ώστε να μπορείτε να κινηθείτε άνετα στο εσωτερικό της. Προτιμήστε τις σκηνές τύπου igloo, που έχουν εξωτερικό κάλυμμα ασημένιου χρώματος, ώστε να προφυλάσσουν από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμα και αν σας φανεί- αστείο, αφού αγοράσετε τη σκηνή σας, δοκιμάστε μια φορά να τη στήσετε στην αυλή ή τον κήπο σας, για να σιγουρευτείτε για το πώς στήνεται. Άλλωστε, δεν είναι ότι καλύτερο να κάνει κανείς- πειραματισμούς με τη σκηνή κάτω από τον ήλιο.

2. Ένα καλό φουσκωτό στρώμα θα σας εξασφαλίσει άνετο ύπνο στη σκηνή σας. Κάποια από τα στρώματα πωλούνται μαζί με μια χειροκίνητη ή και ηλεκτρική τρόμπα, για να το φουσκώσετε. Προσέξτε να πάρετε ένα στρώμα για κάμπινγκ και όχι θαλάσσης, καθώς τα τελευταία μπορεί να είναι φθηνότερα, δεν προσφέρονται ωστόσο ιδιαίτερα για ύπνο ενώ και η αντοχή δεν είναι και από τα μεγαλύτερα ατού τους. Βέβαια μην ξεχάσετε και τα σεντόνια!

3. Όσο κι αν μπορεί να σας φανεί περίεργο, δύο πτυσσόμενα καρεκλάκια είναι απαραίτητα. Σκεφτείτε πως θα όσο ωραία και να είναι να καθόσαστε στο στρώμα, κάποια στιγμή θα κουραστείτε και χρειαστεί να καθίσετε κάπου «σαν άνθρωποι». Πεζούλια και μεγάλες πέτρες μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα, άλλο είναι, ωστόσο, να έχετε τα δικά σας καρεκλάκια έξω από τη σκηνή σας, για να καθίσετε πιο άνετα. Αν ταξιδεύετε με μοτοσικλέτα μπορεί να είναι κάπως δύσκολο να φορτώσετε και καρεκλάκια, έστω και πτυσσόμενα, να είστε βέβαιοι ωστόσο πως θα φανούν χρήσιμα, ειδικά αν έχετε σκοπό να μείνετε αρκετές μέρες στο κάμπινγκ.

4. Αν ταξιδεύετε με μεγάλη παρέα, ενδεχομένως να χρειαστείτε και ένα μικρό πτυσσόμενο τραπεζάκι, είτε για το φαγητό σας είτε για κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι που θα παίξετε με τους φίλους για να περάσουν ακόμη πιο ευχάριστα οι ώρες.

5. Πολύ χρήσιμο «αξεσουάρ» είναι και το σχοινί: σκεφτείτε πως το βράδυ κάπου θα χρειαστεί να απλώσετε το μαγιό και τις πετσέτες σας, ή μπορεί να χρησιμοποιήσετε και τα πλυντήρια του κάμπινγκ ή τους νιπτήρες του για να πλύνετε τα ρούχα σας. Θα το χρειαστείτε λοιπόν για να απλώσετε τα ρούχα σας και όχι μόνο, δένοντάς το στα κλαδιά των δέντρων.

6. Σούπερ απαραίτητο αξεσουάρ είναι μια λάμπα θυέλλης και ο φακός. Ανάλογα με τη θέση που θα στήσετε τη σκηνή σας στο κάμπινγκ θα υπάρχει και ο σχετικός φωτισμός, ωστόσο καλό θα είναι να έχετε μια λάμπα, προκειμένου να έχετε τον φωτισμό που θέλετε εσείς. Μπορεί, φερ’ ειπείν, να χρειαστεί να ψάξετε τη νύχτα κάτι μέσα στη σκηνή σας και το φως του κινητού σας να μη φτάνει ή απλά μπορεί να γυρίσετε αργά στη σκηνή σας και ο φωτισμός του χώρου να μην είναι επαρκής ώστε να τακτοποιήσετε τα πράγματά σας.

7. Μια καλή ιδέα, που ίσως να μη σας περάσει από το μυαλό, είναι να προμηθευτείτε ψάθες, ακριβώς σαν κι αυτές που χρησιμοποιούμε στη θάλασσα. Πού θα χρειαστούν; Μπορείτε να τις τοποθετήσετε μπροστά ακριβώς από τη σκηνή σας και εκεί να αφήνετε τα παπούτσια και τις σαγιονάρες σας, καθώς επίσης και κάποιο σακίδιο. Θα έχετε έτσι έναν καθαρό χώρο, σαν κατώφλι, στη σκηνή σας προκειμένου να αποφεύγετε να μεταφέρετε σκόνες και χώματα από τα παπούτσια σας στο εσωτερικό της σκηνής.

8. Στη σκηνή σίγουρα θα έχετε μαζί σας νερό. Συνίσταται λοιπόν να έχετε προνοήσει ώστε να έχετε κάποιο μεγάλο θερμός ή ακόμα και ένα μικρό ψυγείο για να διατηρείτε το νερό σας δροσερό ανά πάσα στιγμή. Ολα τα κάμπινγκ διαθέτουν βέβαια ψυγεία στην κουζίνα τους όπου μπορείτε να φυλάξετε εκεί κάποια μπουκάλια (η χρήση του ψυγείου συνήθως δεν χρεώνεται, καλό είναι ωστόσο να ρωτήσετε), μπορεί όμως η λύση αυτή να μην εξυπηρετεί γιατί η σκηνή σας μπορεί να βρίσκεται αρκετά μακριά από την κουζίνα ή τη reception.

9. Διαμονή στη φύση, ακόμη και στο καλύτερα οργανωμένο κάμπινγκ, σημαίνει πως σε έναν βαθμό είμαστε εκτεθειμένοι στη φύση, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Επομένως, ένα μικρό φαρμακείο με όλα τα απαραίτητα σύνεργα για τις πρώτες βοήθειες είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμο και θα το εκτιμήσετε ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα το χρειαστείτε. Από το φαρμακείο αυτό δεν θα πρέπει να απουσιάζει ένα καλό αντικουνουπικό καθώς επίσης και φιδάκια για τα κουνούπια. Μια αλοιφή για τυχόν τσιμπήματα είναι επίσης πολύ χρήσιμη, ενώ καλό θα είναι να έχετε μαζί σας αμμωνία, χάνζαπλαστ, ιώδιο και γάζες. Καλό θα είναι, αν έχετε τη δυνατότητα να προμηθευτείτε κάποιο εντομοκτόνο και να ψεκάσετε σε μία ακτίνα ασφαλείας γύρω από τη σκηνή σας και το χώρο που θα κάθεστε (αυτό σε περίπτωση που δεν επισκεφτείτε οργανωμένο κάμπινγκ). Τέτοια φάρμακα μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα από όπου προμηθεύονται και οι εταιρείες απολυμάνσεων απεντομώσεων, φάρμακα τα οποία είναι εγκεκριμένα κι έχουν τις απαιτούμενες άδειες.

10. Μια ομπρέλα θαλάσσης ή τέντα μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη για περισσότερη σκιά, για την περίπτωση κατά την οποία δεν θα βρείτε την πιο κατάλληλη σκιερή θέση για τη σκηνή σας.